Yael Bonekamp (ITSABONI)

In 1996 studeerde ik af aan de Hogeschool voor de Kunsten Constantijn Huygens te Kampen, in de richting Autonome Ruimtelijke Vormgeving.

Ik ben gefascineerd door de wondere wereld van het medisch- en cosmetisch maakbare. Onderwerpen, die op het eerste gezicht heel gewoon lijken, maar dat bij nadere beschouwing niet zijn.

In mijn kunstwerken wordt dit meestal tot uitdrukking gebracht in de vorm van een tas, een accessoire of een ander schijnbaar onschuldig gebruiksvoorwerp, dat door het aanbrengen van betekenisvolle details in een vervreemdend daglicht komt te staan en zelfs kan gaan schuren. Ik hou ervan zó te spelen met schijnbaar ‘gewone’ zaken of voorwerpen, dat ze vervreemdend gaan werken.

Door een compromisloze, zorgvuldige aanpak worden deze gewone gebruiksvoorwerpen grappig en confronterend, melancholiek of bijna aaibaar, totdat het bijt.

ITSABONI
Onder de merknaam ITSABONI maak ik mijn toegepaste werk. Deze merknaam vind haar oorsprong in mijn achternaam: Bonekamp. Hieruit ontstond ooit mijn bijnaam ‘Boni’.
Wat ik maak, is een Boni - It’s a Boni -ITSABONI.

Artikel in De Roskam (Art Overijssel, februari ’14):
‘Gelukkig is er ook gekke en tegendraadse kunst genomineerd: kunst met een grimlach die zich niet makkelijk laat indelen. Dit geldt o.a. voor de geestige, toegepaste kunst van Yael Bonekamp. Met haar bijna animistische gebruiksvoorwerpen bespeelt ze een heel register van associaties: de bijna pathologische waarde die aan accessoires als tassen en kledingstukken wordt toegeschreven, het akelig consumptieve begrip ‘must have’ en de vergeefse drang om je te onderscheiden op basis van wat ieder ander ook  heeft of wil hebben.
De ‘verlengstukken van onze identiteit’ die Bonekamp maakt, hebben iets heel ongemakkelijks. Wat te denken van een tas met tanden, mensenhaar of met (knipper) ogen?
Vervreemding en humor bepalen de gelaagdheid van dit werk waarin zeker ook een verwijzing naar tooizucht van primitieve culturen aanwezig is.’
www.artoverijssel.nl

Opdracht
Naast vrij werk maak ik ook werk in opdracht, informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden.